Ha nem akarsz lemaradni:

Értesülj a legfrissebb történetekről első kézből ott, ahol akarod!

BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
Legfrissebb történetek:
Fordítás …. Eredeti történet: THE COLD CASE OF THE PIERCED WOMAN .... Szerző: Ronde .... Literotica;...
A mostani történetem az erotikustól a fantasy-ig terjed, benne bdsm és egyéb elemekkel. Jó...
Korábbi két történetemmel párhuzamosan fut a történet.
Fordítás …. Eredeti történet: COLD CASES AND HOT NIGHTS …. Szerző: Ronde ... Literotica; 2023<br...
Ketten különleges születésnapi ajándékot kapnak. Egy showműsor felejthetetlen zárószámmal...
Friss hozzászólások
kaliban: Ez nagyon jó lett! Gratulálok!
2024-04-24 16:25
kaliban: A sztori jó, megért volna egy...
2024-04-24 16:00
kaliban: Továbbra is tetszik! Várom a f...
2024-04-24 13:37
laci78: nem semmi továbbra sem! Reméle...
2024-04-23 17:20
CRonaldo: Nagyon jó ez a story! Nekem te...
2024-04-23 12:09
Legnépszerűbb írások:
pff
Barbara, Kedves!<br /> A villamoson láttam meg a nevetésedet, mintha csak Te lennél, akkor...
Legnépszerűbb szerzők:

Éjszaka egy halott asszony ágyában 25: Templomi képeslap

Újra kézbevettem a misszáléból kiesett templomi képet. Semmi kétség, az istenadtai templom belseje, de kicsit más, mint ahogyan én ismertem: még a régiek voltak a freskók. Bár a képeslap öregedett színű, majd fekete-fehér volt, mégis látható volt a különbség: itt még barokk képek voltak a realistább, modernek helyett. Valaki egyszer azt mondta, a barokk az Egyház szent show műsora volt, tele hazugsággal, látszattal, arannyal a nyomorban, mégis ez a sok látszat vitte a lelket az Isten színe elé.

A hatvanas évek vége felé kezdett normalizálódni a vallásos élet is. Megszületett a kompromisszum az Egyház és az állam között is: a papok már nem politizáltak még átvitten sem a prédikációikban, az állam meg szemet hunyt e felett a klerikál-feudo maradvány felett. Még mindig listát vezettek azokról, akik templomba jártak, de aki nem akart úgymond „karriert” csinálni, annál már nem számított. Az aktív papokat már nem vitte el a rendőrség, már nem verték meg őket, legalábbis nem mindig, legfeljebb büntetésből áthelyezték egy másik plébániára. Így került Istenadtára az új plébános, aki nem csak a lelkiéletet szervezte meg, hanem elszörnyedve nézte a düledező templomot és hivatásának tekintette, hogy azt újjáépítse.
Csak három apró nehézséget kellett legyőznie: meggyőzni a falusiakat arról, hogy nem lehetetlen vállalkozás, pénzt kellett gyűjtenie, engedélyt szereznie az államtól.
Furcsamód, legkönnyebben a templomba járó, kispénzű hívek álltak mellé, a többiek, akik már évtizedek óta nem lépték át a templom küszöbét, szinte hadjáratot indítottak ellene. Biztos forrásból tudták, hogy a plébánost azért helyezték ide, mert a városban törvénytelen gyermekei vannak. Mások arra esküdtek, hogy a kisfiúkkal ápol intim kapcsolatot. Amikor lassan elhallgattak ezek a suttogások is, már csak legyintettek, hogy ez is csak el akarja lopni a hívek pénzét. Különben is, egy olyan kis szegény, történelem tépte falunak, mint Istenadta, minek ilyen nagy fába vágnia a fejszéjét? A pap nem veszítette el a fejét, türelmesen elbeszélgetett mindenkivel, sorolta az érveit, s ha már nem használt a jó szó, az a mondat, hogy „nézzék meg, hogy a szomszédban milyenek a templomok, kinevetnek minket, hogy nekünk csak egy romunk van”, mindig hatott. Végül az egyházközségi tanács, igaz, szoros szavazáson, de jóváhagyta az újjáépítés tervét.
Aztán nekiláthatott pénz gyűjteni. Amit a falu népe tudott adni, még a tervekre sem volt elég, a püspökségen csak széttárták a karjukat, de szerencsére a papot korábbi állomáshelyén, a városban sokan ismerték, névvel, név nélkül sokan küldtek kisebb-nagyobb adományokat. Ráadásul, a határok lassan kezdtek megnyílni, egyre több kitelepített látogatott haza, jellemzően, akik átszöktek a nyugati zónákba, az NDK-ból egyelőre még kevésbé, s a nyugatiak könnyen megnyitották a pénztárcájukat. Mintha csak vezekelni akartak volna azért, hogy jobban élnek, mint az otthon maradottak. S kint, Németországban, mert az istenadtaiak sohasem Nyugat-Németországot, vagy NSZK-t mondtak, hanem mindig csak „Németországot”, a hazalátogatók továbbadták a hírt, barátaiknak, a kitelepített szervezeten belüli ismerőseiknek, hogy valami valóban megváltozott Magyarországon, az óhazában: újraélednek a templomok.
És talán a hit is, amit ők már elveszítettek.
Végül az engedélyeket kellett már csak megszerezni. Helyben nem merték támogatni az ügyet, a pártközpontban azonban úgy gondolták, az állam és az egyház közeledését jól demonstrálná a külvilág előtt, így megadták a szükséges engedélyeket.



Hosszas előkészület után, egy vasárnapi prédikáción bejelentette a pap, hogy következő héten kezdődik az építkezés.
Örülnie kellett volna, de Katára ólomsúllyal nehezedett ez a mondat. Mintha Isten és a történelem a gyermekkor utolsó emlékeitől is meg akarná fosztani. Eddig csak a templom és a vasárnapi mise maradt, amiben még vissza tudta idézni az elmúlt időt, de már ezt is elveszik tőle.
Pont ebben az évben vezették be a nemzeti nyelvű liturgiát. Érdekes volt pontosan megtudni, hogy mit jelentenek a hetente ismételt titokzatos szavak, be tudott kapcsolódni szent cselekményekbe, de közben valami, a titok, a misztika, a csoda megkopott. Emlékezett arra, hogy kiskorában áhítattal hallgatta a papot, nem tudta elképzelni, hogyan lehet megtanulni ennyi idegen szót, de közben gyermeki hitével arra gondolt, hogy varázsereje van ennek a szavaknak. A „hoc est enim corpus meum” mondatnak volt ereje az átváltoztatáshoz, ehhez képest az „ez az én testem” csak egyszerű ténymegállapításnak tűnt. Korábban naponta járt misét hallgatni, mindig úgy érezte, hogy csordultig tele van az élete olyan ügyekkel, amin csak a csoda segíthet, de a liturgikus reform után már csak kötelességből, hetente egyszer tette meg.
És a képek… Hiába voltak kopottak, barokkosan túlzók, mégis saját magát látta bennük. Az ő régi hitét, amikor Jézus nem tudta volna másképpen elképzelni, mint kifacsart tagokkal, égnek emelt szemekkel, ahogyan az oltárképen látta.
Már vége volt a misének, a hívek sietve távoztak a templomból, hogy megtárgyalják a világ dolgait, ő csak ült és a képeket nézte és megpróbált egy életre eltelni a régi templom dohos örökkévalóság illatával. Valamit egyszer hallott, hogy keleten olyan vallások vannak, amik azt tanítják, hogy az embernek nem az a célja, hogy a mennybe jusson, hanem az, hogy feloldódjék a világmindenségben. A hitoktató persze elmagyarázta, hogy ez eretnekség, nem szabad benne hinni, most ebben a pillanatban mégis megkísértette a gondolat: milyen szép lenne, ha ő is feloldódhatna ebben a világban, amit szeret, amiből származik, most, amíg még létezik.
Arra eszmélt, hogy harangoznak: tizenegy óra van. Kicsit megrázkódott, és hazaindult. A férjének és a fia családjának ebédet kell melegítenie. Mert ha a világ meg is rendülhet, de vasárnap délben mindig az asztalon kell lennie az ételnek. Mert egyszer ez is el fog múlni, s ha felépül az új ház, többet nagy családi ebédek sem lesznek…
Folytatások
2652
Csendben odaléptem Andihoz és kávét töltöttem a csészéjébe. Csendes kis szertartás volt; pár percre félreraktuk a munkát és beszélgettünk, elmondtuk a napi apró-cseprő ügyeket, aztán kipihenten visszaindultunk az irodába. Egyre ritkább öröm, már messzebb voltunk egymástól de ha összejön, annál szebb.
De van, ami sohasem változik: még mindig két édesítőszert rak a kávéjába, pár csepp tejjel (de nem többel, mert tűzforrón szereti), egyet kortyolt és megkérdezte:
- Mit terveztek...
2241
- Kedvesem. Válaszolj őszintén: ha nem huszonéve, hanem mondjuk egy éve találkozunk, akkor is feleségül akartál volna venni?
Lefagyott az agyam és nem tudtam válaszolni. Luca rám nézett és folytatta:
- Látod, Kedvesem… A hallgatás a válasz. Hogy nem. Már régóta tudtam, csak azt nem, hogy hogyan ébresszelek rá. Kellett hozzá ez a mai reggel. És szeretném, ha ez lenne az utolsó szó, amit mondok neked: szeretlek.
Megsimogatta az arcomat, szájon puszilt, felszállt a biciklire...
2110
A történet véget ért. Ott ültem a fészerben, az egyetlen társaságom egy összegyűrődött véres bicikli. S annak ellenére, hogy az elmúlt órákban évszázadnyi szenvedést és küszködést kellett átélnem, mintha kicsit megkönnyebbültem volna. Minden tagom ólomnehéz volt, olyan fáradt voltam, mintha évtizedek óta nem aludtam volna, de valahol a lelkem könnyű volt. Nem tudom, ismerik-e a fáradtságnak azt a fokát, amikor már nem számít se a múlt, se a jelen, csak a pillanat, az a furcsa éber álom,...
2357
Egyik éjszaka arra ébredtem, hogy egyedül fekszem az ágyban. Rossz előérzetem támadt, elkezdtem keresni. A fény irányába mentem: Luca a gyerekszobában volt és Katica játékait porolgatta, rendezgette. Megálltam az ajtóban és néztem. Mosolygott, kicsit mintha dúdolt is volna, valami bugyuta altatót. Boldog volt. Odatérdeltem mellé, de észre sem vett. Szerettem volna bekerülni abba a kis világba, ahol újra ilyen boldog, megfogtam az egyik babát, hogy odanyújtsam neki. Amikor észrevett, megrázkódott,...
2549
Hálás volt a nagyapjának, hogy megtanította biciklizni a kicsit. Furcsa, máskor alig tud menni, de mintha megfiatalodott volna. Kár, hogy a dédi már nem mer biciklire ülni, akkor most hármasban mehetnének, de így is szép lesz.
A busz átgördült a falutábla előtt. Otthon volt. A szemével keresgette a dédiék utcáját. A busz azelőtt is elhalad és pár méterre van a megálló, valaki már megnyomta a leszállásjelzőt, így a helyén maradt, hogy beleshessen, hogy egy pillanattal előbb láthassa...
Előző részek
2005
Építkezni kezdtek. Azokban az években ez mást jelentett, mint manapság: téglánként kellett összeszedni az építőanyagot, a tervek tucatáruk voltak, mintha az egyetemen azt tanították volna, hogy a jó ház az, amelyik semmiben sem különbözik az összes többitől. Hogy csak ház legyen, véletlenül se otthon. Giccses gondolat, mégis Katának álompalota volt, semmiért nem adta volna. Mintha a korábban összetöretett és szétszóratott élete épülne fel apránként.
1968
A narancs Istenadtán nem csak egy gyümölcs volt, jelkép. Régen, még a háború előtt, amikor az öregasszonyok bevitték a málnát és a ribizlit a városba, sokszor narancsot vettek visszafelé, amit a legényeknek aranyáron adtak el, ők meg a szívüknek legkedvesebb leánynak ajándékozták. Svábok voltak, dolgosak, irtóztak a felesleges pénzkidobástól, éppen ezért volt különösen nagy súlya ennek az egynek: ezzel fejezték ki, hogy a másik mindennél fontosabb nekik.
Kata régen nagyon várta,...
1902
- A férjed bent a városban, legfeljebb néha-néha hazalátogat. A fiad, ha a te véredet örökli, lázadó lesz, nem jön haza Szentandrásról, hívogatja a város. Ha lenne még gyereketek…
- Már nem lesz. Öreg vagyok. Idén leszek harminchét. Ne higgye azt apám, hogy nem akartam. De mikor szültem volna? Alig házasodtunk meg, jött a háború és Ferinek mennie kellett. Tábori lapon nem lehet gyereket csinálni. Aztán ő hadifogságba esett, engem elvittek. Özvegyként éltem majdnem tíz évig. És most...
1797
Aznap este mindenki mámoros volt, mintha az első szerelmet élték volna újra át. Végre újra szabadok voltak, megrészegültek a szabadság elfelejtett zamatától. Több mint egy évtized után újra több lett, mint egy kötelező jelszó, a szabadság. És valami újat is megéreztek: az erőt. Hogy végre nem felülről mondják meg nekik, hogy mit kell tenni, hanem ők maguk érték el ezt a szabadságot. Hogy nem arra vártak, hogy a Wermacht jöjjön a csodafegyverekkel, a baráti nagyhatalmak, az USA vagy bárki...
2135
Szombat este mindig ünnepi vacsorával várta, kitakarított, hogy a férfinak ünnep legyen hazaérnie. Lassan kialakult a szombati „liturgia”: este megérkezett, megvacsorázott, udvariasan mindig megköszönte, rokonokat, ismerősöket látogatott, este pár szót beszéltek és jött az ágy. És minden szombat este megtörtént az, ami évszázadok óta az asszonynak kötelesség, a férfinak pedig jog. Kata ezekért a pár perces együttlétekért is hálás volt; behunyta a szemét és szerelmet képzelt bele, örült,...
Hasonló történetek
5040
Egy fiatal huszonöt-hat éves fiú lépett be. Kissé nyomott volt az arca és elég cingár volt, de Susan próbálta a jó tulajdonságait nézni. A fiú mellé ült és félresöpörte a lány haját. A nyakát majd a vállát kezdte csókolgatni. Kezeivel a lány hasát simogatta és néha betévedt a topp alá is...
4307
New Yorkban éjjel lehetett úgy közlekedni autóval, mint egy európai városban, a délutáni csúcsforgalomban. A mozielőadások most értek véget, és az emberek sorra fogták a taxikat. Hatalmas tülekedés folyt, ha megállt egy- egy. Kifestett kurvák kínálták nem is olyan olcsó bájaikat, majd beültek a pasasok kocsijába, vagy felmentek velük a garniszállókba...
Hozzászólások
AmandaAdmin ·
Kedves Felhasználók! A tortenetek csapata új társkereső oldalt indított. Ismerkedés meleg férfiaknak: WWW.BOYSXX.SITE Ismerkedés heteroszexuálisoknak: WWW.TEENSFK.SITE Ezer erotikus történetet gyűjtenek össze ott, vannak ismeretségek és kommunikáció. Meghívjuk Önt, hogy csatlakozzon. Az ingyenes regisztráció továbbra is nyitva áll

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha nem akarsz lemaradni: